Hoppa till sidinnehåll
Äldreboende

En flyttkedja är inte starkare än sin svagaste länk

– nu behövs en ny bostadspolitik för Sveriges äldre

Vi tar ansvar för en långsiktigt hållbar bostadsmarknad

Att äldre har möjlighet att byta bostad är avgörande för hela bostadsmarknaden. När ett pensionärspar flyttar från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in. Det kallas för flyttkedjor. Och i dag fungerar inte flyttkedjorna i Sverige.

Bostäder bättre anpassade för äldre är en nyckel för att få bostadsmarknaden att fungera. Det skulle ge pensionärer ett tryggare boende och minska problemen med ofrivillig isolering. Genom att öka tillgången på senioranpassade bostäder och sänka flyttskatten skulle fler äldre också kunna flytta från sina villor till ett mer lämpligt boende och på så sätt frigöra större bostäder som egentligen passar bättre för andra.

Den här rapporten ger en bild av äldres möjligheter på bostadsmarknaden. Bland annat slår den fast att sex av tio som är äldre än 65 år kan tänka sig att flytta. Men många av dem tvekar för att månadskostnaderna skulle bli för höga.

Rapporten visar också att åtta av tio pensionärer bor i en kommun med brist på senioranpassade bostäder – och fyra av tio kommuner har inte en enda trygghetsbostad.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vill ta ansvar för en långsiktigt hållbar bostadsmarknad där alla människor, oavsett bakgrund, behov och förutsättningar, kan byta bostad efter behov. Vi hoppas att den här rapporten ska bidra med relevant fakta och konkreta lösningar på hur det skulle kunna gå till.

En (flytt)kedja är verkligen inte starkare än sin svagaste länk

Marcus Svanberg, VD
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Rapporten i siffror

Var tredje kommun, 33 procent, har underskott på både senior- och trygghetsbostäder

Sju av tio äldre, 71 procent,
äger sitt boende. 

58 procent av personer som fyllt 65 uppger att de tänka sig att flytta.

Den bästa kommunen för äldre att bo i är Malå, medan Malmö hamnar i botten av listan.

Endast 19 procent av svenskar i åldern 65-79 år ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer

8 Av 10

Brist på senioranpassade bostäder i åtta av tio kommuner

Hela åtta av tio kommuner, 81 procent, saknar eller har brist på någon form av senioranpassat boende. I 28 procent av kommunerna finns inte en enda seniorbostad och 40 procent av kommunerna saknar helt trygghetsbostäder.

Illustrationer 7 Av 10

Sju av tio äldre äger sitt boende

Sju av tio personer i åldern 65-79 år bor i villa eller radhus. För personer som är 80 år eller äldre är den andelen 54 procent. I Dalarna äger 78 procent av seniorerna sitt boende, vilket är mest i landet. Örebro län har lägst antal äldre bostadsägare, 66 procent. Bland personer 65–79 år bor cirka 1,5 procent i särskilt boende, medan motsvarande siffra för personer över 80 år är 14 procent. Andelen är 11 procent för män och 18 procent för kvinnor.

1Av4

Endast en av fyra ger bostadspolitiken godkänt

Många svenskar är missnöjda med regeringens bostadspolitik för pensionärer. Bara två av tio, 19 procent, tycker att Sverige har en bra bostadspolitik för äldre. Hela 60 procent ger bostadspolitiken tummen ner. Bara 14 procent av kvinnorna ger regeringen godkänt, att jämföra med 23 procent av männen.

Illustrationer 58%

Många äldre vill flytta

Äldre flyttar mer sällan än andra åldersgrupper och många bor kvar i sina bostäder hela livet. Otillräckligt byggande, i synnerhet bostäder som är anpassade för den åldrande befolkningens behov är anledningar till att de inte gör slag i saken. Men undersökningar visar att många skulle kunna tänka sig att byta bostad.

Så vill äldre bo

I en studie från Lunds universitet intervjuades 1 000 personer över 55 år som stod i kö för att få en bostad. Studien visade bland annat att många äldre gärna vill att den egna bostaden ska ha tillgång till balkong eller uteplats och hiss om bostaden låg mer än en trappa upp. Studien visade också på många individuella skillnader i hur äldre vill bo.

1. Balkong eller uteplats
2. Hiss (om en trappa upp eller högre)
3. Goda parkeringsmöjligheter

Andra slutsatser från undersökningen

  • Kvinnor vill  flytta till mer sociala boendeformer
  • Äldre vill flytta till andra  bostadsalternativ
  • Yngre äldre föredrar småhus eller radhus
  • Ensamboende vill bo i  hyresrätt
  • Sammanboende vill bo i bostadsrätt
Illustrationer Malå Bästa Kommunen

Bästa kommunerna för äldre att bo i

Malå kommun i Västerbottens län rankas högst på listan över kommuner där det är bäst för äldre att bo. Indexet ”Sveriges bästa kommun för äldre att bo i” visar sammanvägd statistik över bostadspriser, flyttskatt, trygghet i hemtjänsten samt tillgång till särskilt boende för äldre Sveriges alla kommuner.

1. Malå kommun, Västerbotten

2. Åsele kommun, Västerbotten

3. Bjurholms kommun, Västerbotten

4. Ragunda kommun, Jämtland

5. Vilhelmina kommun, Västerbotten

Malmö

Här är det minst fördelaktigt för äldre att bo

Malmö stad rankas sist i ”Sveriges bästa kommun för äldre att bo i”, med en kombination av få kvadratmeter boyta för pensionen, hög flyttskatt, otrygghet i hemtjänsten samt låg tillgång till särskilt boende. Bland de fem kommuner som rankas sist i indexet finns storstadskommuner på samtliga placeringar.

1. Malmö stad, Skåne

2. Värmdö kommun, Stockholms län

3. Huddinge kommun, Stockholms län

4. Lomma kommun, Skåne

5. Sigtuna kommun, Stockholms län

03 MEETING TABLE 449 2000

Så här har vi räknat:

Kartläggningen baseras på statistik över bostadspriser, flyttskatt, trygghet i hemtjänsten samt tillgång till särskilt boende för äldre Sveriges alla kommuner. Siffrorna har vägts samman i ett index – Sveriges bästa kommun för äldre att bo i – som beskriver äldres möjligheter på bostadsmarknaden. Totalt 269 kommuner ingår i kartläggningen.

Tabell

De flesta äldre bor nära storstäder

Äldre bor i stor utsträckning nära storstäderna, medan färre har sin bostad belägen centralt i en större stad.

Källa: Mäklarsamfundet

Blå

Arbetsbördan skäl till flytt

Att äga ett hus kräver ofta löpande underhåll och skötsel av trädgård och/eller uteplats. De flesta äldre anger att arbetsbördan som följer med husägandet är det främsta skälet till att de skulle flytta. Många bor också för stort och skulle kunna tänka sig att flytta för att hitta en boende som bättre passar deras behov.

Källa: Mäklarsamfundet

Äldreboende

Trygghets- eller seniorboende populär boendeform

De flesta äldre kan tänka sig att flytta seniorboende eller bostadsrätt. Även hyresrätt är en tänkbar boendeform för många äldre. Andra typer av boendeformer som efterfrågas är enplanshus med tillgång till trädgård eller uteplats.

1. Trygghets eller seniorboende

2. Bostadsrätt

3. Hyresrätt

Källa: Mäklarsamfundet

Det behövs en ny bostadspolitik för Sveriges äldre

Ensamhet är en av de största bidragande orsakerna till psykisk ohälsa och depression bland äldre. En viktig faktor i denna problematik är om man upplever sig ha ett socialt sammanhang, vilket i sin tur har en tydlig koppling till hur man bor. Många äldre blir kvar i stora bostäder när barnen flyttar hemifrån, eftersom de varken har kunskap, incitament eller ork att flytta till en mindre bostad som är bättre anpassad till ens livssituation. Ändå pratar få om äldres boende. Det är inte långsiktigt hållbart.

Ur ett samhällsperspektiv är Sveriges småbarnsfamiljer i stort behov av större bostäder, och många av dessa skulle frigöras om äldre hade fler incitament att flytta till en bostad som är bättre anpassad till deras behov.

Den stora bristen på bostäder för äldre att regering efter regering gjort för lite. Därför efterlyser vi en ny bostadspolitik för pensionärer. En bostadspolitik med konkreta reformer som gör det möjligt för äldre att skapa nya relationer och samtidigt löser upp knutarna på bostadsmarknaden. En politik som skapar fungerande flyttkedjor.

Kommunerna behöver bygga fler senioranpassade bostäder och regeringen behöver kraftigt sänka flyttskatten så att det blir lättare för människor att byta bostad efter behov, inte minst för den som har ägt sin bostad länge.

Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling