Hoppa till sidinnehåll
MA82071

Det är dags att du ser om ditt hus

en rapport om hur vi bor och bygger när klimatet förändras

Det är dags att du ser om ditt hus

Bostaden är det största köp de flesta av oss gör och i takt med att klimatet förändras allt mer kommer vi behöva bli ännu bättre på att se om våra hus. Redan i dag har 100 000 svenskar flyttat som en följd av klimatförändringarnas effekter. Samtidigt säger sex av tio att de inte är kan tänka sig att flytta, oavsett hur deras bostad kommer påverkas.

Om vi ska kunna bo kvar där vi bor i dag behöver arbetet med att klimatanpassa samhället snabbas på rejält. Den som äger sitt boende har naturligtvis ett eget ansvar, men det kommer även krävas omfattande lösningar från politiskt håll, från kommuner, länsstyrelser, myndigheter och från regeringen. Det offentliga Sverige har nämligen allt för länge dragit fötterna efter sig när det gäller klimatanpassningar. Tiden när det gick att komma undan med att inget göra är över. Vårt klimat förändras inför våra ögon. Därför krävs kraftiga satsningar från alla nivåer i samhället.

Den här rapporten ger en bild av nuläget, vad svenskarna själva tycker och vad de gör på egen hand för att både klimatanpassa och för att minska klimatavtrycket från sin bostad.

Bland annat slår den fast att många svenskar, tre av tio, tror att klimatförändringarna faktiskt kommer göra deras bostad bättre om 20 år. Det är en ännu högre andel än de som tror att deras bostad kommer påverkas negativt.

Rapporten visar också att fyra av tio svenskar, trots skenande elpriser, inte försökt påverka sin bostads energiförbrukning de senaste tre åren.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vill ta ansvar för en långsiktigt hållbar bostadsmarknad där alla människor, oavsett bakgrund, behov och förutsättningar, kan byta bostad efter behov. Vi vill också att de som vill bo kvar ska få rätt förutsättningar för att kunna göra det.

Vi hoppas att den här rapporten ska bidra med relevant fakta och en insyn i svenskarnas vardag och resonemang.

Det är nämligen dags att vi alla ser om våra hus.

Marcus Svanberg, VD
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Rapporten i siffror

Tre av tio svenskar tror att effekterna av klimatförändringarna kommer göra deras bostad sämre.


1 procent av svenskarna, vilket motsvarar cirka 100 000 personer, har flyttat från sin bostad på grund av klimatförändringarna.

50 000 svenska villor har de fem senaste åren  drabbats av så allvarliga naturskador, att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 3,3 miljarder kr.


Piteå kommun i Norrbotten är Sveriges bästa kommun att bo i utifrån ett klimatförändringsperspektiv.​


Under förra året ökade 
svenskarnas så kallade gröna skatteavdrag med 2,7 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med 2022.

Klimatbäst att bo

Piteå kommun i Norrbotten är Sveriges bästa kommun att bo i utifrån ett klimatförändringsperspektiv. Allra sist hamnar Östhammar i Uppsala län.

Slutgiltig rankning​ / Kommun / Län

1. Piteå / Norrbottens län

2. Åtvidaberg / Östergötlands län

3. Skellefteå / Västerbottens län

4. Västerås / Västmanlands län

5. Karlstad / Värmlands län

6. Linköping / Östergötlands län

7. Vilhelmina / Västerbottens län

8. Mölndal / Västra Götalands län

9. Botkyrka / Stockholms län

10. Nykvarn / Stockholms län

Om statistiken

Statistiken om naturskador har hämtats från Svensk Försäkring och baseras på data som samlats in från skadeförsäkringsföretagen under perioden 2018–2022. Rankningen för klimatanpassning baseras på IVL:s kartläggning ”Klimatanpassning 2023 – så långt har Sveriges kommuner kommit”. Rankningen för samhällsplanering baseras på Aktuell Hållbarhets och Miljöbarometerns kommunrankning Sveriges Miljöbästa kommun 2023. Statistiken om gröna avdrag är hämtad från Skatteverket.

Piteå

Åtta av tio unga bor i kommun med bostadsbrist

Piteå kommun i Norrbotten hamnar på första plats i rankningen över hur bra landets kommuner är att bo i när klimatet förändras.

Slutgiltig rankning / Kommun / Län

1. Piteå / Norrbottens län

2. Åtvidaberg / Östergötlands län

3. Skellefteå / Västerbottens län

4. Västerås / Västmanlands län

5. Karlstad / Värmlands län

10. Nykvarn / Stockholms län

Östhammar

Minst fördelaktigt att bo

Östhammar kommun i Uppsala län rankas sist i Sveriges klimatbästa kommun att bo i.

Slutgiltig rankning / Kommun / Län

286. Uppvidinge / Kronobergs län

287.  Laxå / Örebros län

288. Töreboda / Västra Götalands län

289. Hällefors / Örebros län

290. Östhammar / Uppsala län

Tre av tio tror klimatförändringarna kommer göra deras bostad sämre

Nära tre av tio svenskar tror att effekterna av klimatförändringarna kommer göra deras bostad sämre. 3 procent av befolkningen är till och med förvissade om att deras bostad kommer bli mycket sämre på grund av klimatförändringarna.   ​

Verianfråga: Tror du att din nuvarande bostad kommer att vara bättre eller sämre att bo i om 20 år utifrån att Sverige kommer att få ett förändrat klimat?​

Mycket bättre 5%

Något bättre 25%

Något sämre 23%

Mycket sämre 3%

Ej relevant 16%

Tveksam, vet ej 28%

Fyra av tio har inte försökt minska energiförbrukningen

Under det senaste året har 43 procent av svenskarna anpassat sin bostad för att minska hushållets energiförbrukning, Lika många, 40 procent, uppger dock att de inte gjort några förändringar.

Verianfråga: Har du under de senaste tre åren anpassat din bostad för att minska hushållets energiförbrukning?

Ja 43%

Vill men har inte gjort det 15%

Nej 40%

Tveksam/vet ej​ 3%

​​

Naturskador

Naturskador på villor för 3,3 miljarder kronor på fem år

500 000 svenska villor har de fem senaste åren har drabbats av så allvarliga naturskador, som översvämningar och bortblåsta tak, att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 3,3 miljarder kronor.

Mer information finns på MSB

Gävle

Gävle värst drabbat av naturskador

I Gävle kommun har över 15 procent av villaägarna drabbats av naturskador de senaste fem åren, vilket är mest i landet. Totalt har villaägarna i kommunen fått försäkringsersättning på över 1,1 miljarder kronor sedan 2018. I augusti 2021 drabbades Gävle av kraftiga skyfall, vilket orsakade vattenskador för många villaägare i kommunen.

Bjurholm

Bjurholms kommun – förskonat från naturskador

Även om bostäder i hela Sverige påverkas av vårt förändrade klimat finns det platser som än så länge varit relativt förskonade för klimatförändringarnas effekter. I Bjurholms kommun i Västerbotten har bara 0,1 procent av villorna drabbats av naturskador de senaste fem åren.

Hallbart Val

Fördubbling av svenskarnas gröna skatteavdrag

Intresset för solceller, elbilsladdning och batterilagring i hemmet växer kraftigt. Under förra året ökade svenskarnas så kallade gröna skatteavdrag med 2,7 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med 2022.


Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ses som Sveriges mest hållbara mäklarföretag

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är det mäklarföretag som svenskarna främst förknippar med hållbarhet. Det visar en ny undersökning som gjorts med hjälp av Sifopanelen. Fyra av tio, 43 procent, av de som förknippar något av Sveriges fem största mäklarföretag med hållbarhet rankar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling på första plats. Det är en ökning från 36 procent för tre år sedan. För de övriga stora mäklarföretagen sjunker resultatet under samma period.

Vilket fastighetsmäklarföretag förknippar du främst med hållbarhet?

Företag / 2023 / 2024​

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling / 36 / 43

Svensk Fastighetsförmedling / 32 / 31

Fastighetsbyrån / 18 / 16

Bjurfors / 9 / 5

Mäklarhuset / 5 / 4

Tempot i klimatanpassningarna måste skruvas upp

Värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred gör att vi behöver tänka på nya sätt kring hur vi bor och bygger.

Tiden när det gick att komma undan utan att göra anpassningar för att minska effekterna av klimatförändringarna är över. Regeringens strategi för klimatanpassning lägger stort ansvar på kommunerna, men även villaägare och bostadsrättsföreningar behöver agera.

Klimatförändringarna har lett till att vi får fler tillfällen med extremt väder, som skyfall och värmeböljor. Behovet av att vi själva arbetar med klimatanpassning av våra bostäder växer, och samtidigt ökar svenskarnas investeringar i grön teknik som minskar boendets klimatpåverkan.

Tempot i klimatanpassningarna måste skruvas upp, i alla delar av samhället.

Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling