Elin Lannsjö
I en gömd oas i centrala Göteborg har Elin sin kolonistuga. En charmig stuga bland vackra träd, blommor och pittoreska staket. Hit kan man komma när man bara vill slappna av och glömma pulsen i storstaden.
Elin Lannsjö
Hur stor är stugan?
25 kvm inklusive en sovbod på 5 kvm.Var ligger stugan?
Göteborg.Berätta lite om dig själv.
Jag heter Elin, jag älskar design och personlig inredning. Jag är alldeles för svag för chokladcroissanter, älskar naturen och att trampa runt i blåbärsris, drömmer om att ha en hund och karaokerum kan vara det roligaste som finns.
Var bor du mestadels och med vilka?
Jag bor i Göteborg, sommartid till stor del i min kolonistuga där jag har äran att välkomna er nu för att hälsa på - och vintertid bor vi i lägenheten som ligger i samma kvarter i Majorna. Livet delar jag tillsammans med min man Victor. Jag önskar att det hade varit en soligare dag när ni är här men även de mulna dagarna tillför sköna avbrott med sin moodyness.
Hur ofta är du här och när brukar ni vara här?
Från det att frostrisken är över står jag redo med trädgårdsspaden. Haha, nej men jag brukar vara ivrig inför varje säsong och vi lämnar inte stugan förrän vattnet stängs av i oktober.
Vad jobbar du med?
Jag jobbar som frilans inom design och jag bloggar för ELLE Decoration, tar uppdrag inom Influencing Marketing, driver instagramkontot @elinlannsjo och är keramiker.
Vad gör du när du har tid över?
Tar ett dopp i havet, en cappucino med tjejerna eller gräver lite här och där i trädgården.
Du säger att det största rummet är din trädgård, berätta lite om hur du tänker här.
Ja absolut! Dörren till stugan står alltid öppen och vi rör oss flytande mellan ute och inne här på kolonin för det största och härligaste rummet är nämligen trägården. Det är magiskt med en rumslighet under öppen himmel även om ytan är nyckfull av vädrets svängningar. Trädgården har vi inrett för att enkelt kunna leka med planteringar, lite odling och växter men också för matlagning och det sociala livet. Vi har byggt ett utekök som består av en lång bänk i carrerra, stor och öppen förvaring av mina favoritkrukor samt en pizzaugn. Här grejar Victor inför kvällens middag samtidigt som jag planterar om växter och skapar mys till loungen som vi skapat nära husfasadens kropp. Det är viktigt att vårt utomhusrum är lika inbjudande och gosig att vara i som i stugan.
Berätta om kolonistugan. Hur länge har ni haft den?
Den byggdes för hundra år sedan då koloniföreningen bildades och var då vi tog över den för 12 år sedan i väldigt nedgånget skick. Genom att gräva ur stugan från lera som den med åren sjunkit ner i och byta ut murkna fasader och dåligt tak kunde vi rädda den. Med åren har vi förädlat och renoverat stugan så att den verkligen blivit isolerad och är mysig och passar våra behov och livsstil.
Hur hittade ni stugan?
Jag jobbade då på ett bageri i Majorna och ägaren hade en stuga i kolonin där vi var på grillfest en kväll. Jag hade passerat området hundratals gånger utan att lägga märke till den oas som gömde sig därinne och jag blev så kär. Dagen efter satte vi upp en lapp på en anslagstavla på kolonin och snart därefter ringde en mäklare som hade fått in vårt objekt och ville sälja den snabbt.
Berätta om hur det kändes när ni fick nycklarna?
Jag minns bara att jag fick fullständig panik och ångrade mig. Ja, det är faktiskt sant. Saken är den att min kille Victor var den enda som såg stugan innan vi lade vårt bud då jag var bortrest, och han är ju lagd åt det mer optimistiska hållet. Så det jag fick höra var att några plank kanske skulle behövas bytas ut, som allt. Så det blev en liten chock att möta det dåliga skick som både stugan och trädgård befann sig i. Men jag har aldrig ångrat mig på riktigt sedan dess.
Vad föll du för?
Jag föll nog för drömmen, för potentialen. Inte för vad jag såg utan vad vi ville att det skulle bli.
Visste du att det var i detta område du ville ha en kolonistuga?
Nej tvärtom. På den tiden var det knappt någon i 20- 30-årsåldern som ägde en kolonistuga, och vi kände oss ganska ensamma i området. Men ganska snabbt började stugorna omkring oss tas över av grannar i yngre åldrar och den breda mixen av åldrar idag är väldigt härlig.
Har ni renoverat något?
Åh måste säga allt. Vi har gjort om precis allt. Både i trädgården, interiört och exteriört, när vi tog över det var stugan röd och hade ett rött plåttak samt bestod av fyra små rum och ett loft. Nu senast i höstas gjorde vi till exempel en renovering av alla ytskikt invändigt och väggarna målades i äggoljetempera, punchverandan byggdes om till matplats och vi platsbyggde en stor soffa och satte in en gjutjärnkamin. Älskar den.
Vad är din favorit del och sak i stugan?
Jag älskar mina noren gardiner som jag gjort tillsammans med Moshi studios. Jag älskar nämligen att dörrarna får stå vidöppna mot trädgården hela dagarna och då ger gardinerna ett diskret insynsskydd samtidigt som ljuset släpps igenom och panelerna bidrar med härlig rörelse i vinden.
Vad är din favoritsak att göra här?
Att rensa lite ogräs eller att fånga kvällsljuset till ett glas vin, haha låter det knasigt?
Vad är det bästa med att ha en kolonistuga?
Möjligheten att ha en trädgård. Och ett stort vardagsrum under öppen himmel som rymmer bästa vännerna och alla barn.
Vad har du för tips till den som vill köpa kolonistuga?
Tänk på läget och hur solen går över trädgården. Har du kvällssol i trädgården så är det guld!
Vad är ett måste i en kolonistuga?
Ett utekök och minst en stor matplats utomhus.
Hemma hos reportage
Varje månad öppnas dörrarna till ett nytt fantastiskt hem där vi får ta del av inredningstips, veta mer om personen bakom och drömma oss bort till ett framtida hem. Välkomna in!