Hoppa till sidinnehåll

Elsa Åkerhielm

I det här reportaget är vi på besök hos matkreatören Elsa. Det första man slås av är hennes otroliga kök i olika färger och materialval som sätter hela lägenhetens karaktär. Men det vi ser därefter gör oss ännu mer nyfikna, hon ska faktiskt laga mat till oss.

Elsa Åkerhielm

Elsa Åkerhielm

@elsasappetite
När flyttade du hit?
Början av december 2022.
Hur stor är din bostad?
En tvåa på 50 kvm.

Berätta om ditt intresse för mat!

Mina föräldrar och deras vänner som jag har växt upp med är mycket matintresserade. Så det är väl medfött. Jag gillar att kombinera olika smaker och kök men framförallt det italienska.

Det måste vara fantastiskt att få arbeta med sin passion. Hur började du laga mat på sociala medier?

Jag ÄLSKAR att ha vänner och familj över på middagar, kaffe, drinkar… det är så himla kul att vara kreativ med härliga dukningar och färgglad, vacker mat. Jag är verkligen en som äter med ögat och piffar gärna till maten jag äter och hur jag serverar den. Det blev naturligt att fota min mat och så småningom dela med mig av det på Instagram.

Elsa Åkerhielm

Jag drömmer om att någon dag i framtiden öppna ett litet ställe i stan. Frukost och café, deli, drinkhäng eller ett ställe med stökig middagsvibe…


Elsa Åkerhielm -

Vad är ditt bästa tips för att lyckas i köket?

Mitt bästa tips är att vara nyfiken och öppen. Testa dig fram och utforska nya smaker och tekniker. Så småningom kan du sätta din egen twist på maten du lagar och känna dig bekväm i vad som kännetecknar dig och din smak.

Om du bara fick äta en sak resten av livet, vad skulle det vara?

Glass! Helst plain vanilj bara.

Vad kan du inte vara utan i köket?

En vass kniv och smör.

Hur hittade ni denna bostad?

Det var faktiskt den första lägenheten jag och Victor gick på visning på efter att vi bestämt oss för att köpa en lägenhet tillsammans. Jag hade spanat in den på Hemnet och gick dit på en visning, blev totalt förälskad och tog med mig Victor dagen därpå. Det är en förening vi kände till sen innan och läget var precis vad vi letade efter.

Efter ett par dagar av budgivning och adrenalin mellan alla sms-notiser och samtal från vår mäklare kändes det helt overkligt att stå med nycklarna i handen. 

Så du visste att det var i detta område du ville bo?

Ja! Vasastaden är fantastiskt och området jag bor i är väldigt charmigt. Älskar att ha restaurangtäta Roslagsgatan runt hörnet och många schyssta butiker som Köttkompaniet, Valhallabageriet och Ostbutiken i närheten.

Vad är ett hem för dig?

Jag vill att mitt hem ska utstråla trygghet, värme och ha en ombonad känsla samtidigt som stark karaktär och personlighet ska lysa igenom. Det ska vara en plats där jag känner mig både bekväm och inspirerad.

Vad är viktigt för dig när du väljer bostad?

En social planlösning och bra ljusinsläpp. Helst några våningar upp med stora fönster i rätt väderstreck. Speciellt under vinterhalvåret känns det viktigt för mig att de små solglimtar som erbjuds tar sig in i lägenheten.
….Och ett fint kök, givetvis :)

Beskriv ditt drömhem.

Mitt drömhem är centrerat runt ett stort och socialt kök. Det ska finnas en maffig köksö, vinkyl(ar...), djupa bänkskivor och en stor diskho i porslin eller sten. Gärna havsutsikt och stora fönster som släpper in mycket ljus.

Vad är det bästa med er lägenhet?

Vårt kök är magiskt. Det var lägenhetens tidigare ägare Pontus som renoverade köket. Och sovrummet! Stora speglar, fluffiga vita linnelakan och en skön ljusgrön färg på väggarna gör mitt sovrum till min favoritdel av lägenheten.

Vad är dina bästa tips för att inreda och leva hållbart?

Investera i möbler och prylar som du tror kan leva vidare hos dig i många år framöver. Köp på auktion. Var noga med att minska matsvinn! Släng inte ätbar mat och planera dina shoppingrundor till matbutiken väl.

Har du fyndat något på loppis?

Våra stolar med stålstomme och grått läder runt matbordet är fyndade på auktion för ett par år sen. Även en hel del saker som jag har i köket är köpta på auktion. Det kan bli rätt farligt att kika på glas, servettringar och porslin på Stockholms Auktionsverk och Bukowskis t.ex…

Vill du dela med dig av receptet på salladen som du lagar i videon?

Javisst! Det är en matig sallad med en bas på zucchini, bulgur, grönkål och grillad broccoli med hackade marconamandlar och avokado. Toppat med en yoghurtsås med vitlök och citron. 

Recept för 2 pers

1/2 huvud broccoli
50g grönkål
1 dl kokt bulgur
1/3 gurka eller 2 små snackgurkor
1/3 zucchini 
1/2 dl marconamandlar 
1 avokado

1 dl turkisk yoghurt 
3-4 msk olivolja 
1 tsk flytande honung 
Saft från 1/2 citron 
Flingsalt & svartpeppar 

Gör såhär

1. Skär bort stammen på broccolin och bryt av broccolibuketterna.
2. Stek eller grilla broccolin med olivolja och salt.
3. Skär upp zucchini i kuber, skär gurka i tunna skivor och grovhacka mandlarna.
4. Lägg bulgur, grönkål, broccoli, zucchini, gurka, mandlar och salt i en stor skål.
5. Dressa med olivolja och rödvinsvinäger. Rör runt och fördela salladen på två tallrikar.
6. Toppa med avokado och yoghurtsåsen