Hoppa till sidinnehåll
Image00018

2023-03-15

Vi besvarar de vanligaste frågorna just nu

När man ska köpa eller sälja bostad kan det uppstå många frågor längs vägen och det kan vara svårt att veta hur man ska agera i vissa situationer. I det här blogginlägget reder vi ut svaren på några av de vanligaste frågorna med hjälp av vår eminenta fastighetsmäklare Felix Zidaric.

Hur bör man tänka som köpare i och med läget som är nu?

Som köpare i denna marknad är det såklart viktigt att tänka på vilken budget man kan hantera, vilken prisklass du håller dig i samt vilka omkostnader man klarar av. Ett möte med banken är såklart aldrig fel för att just gå igenom detta. Däremot är priserna på marknaden lägre nu än vad de brukar vara, så om man vill gå från hyresrätt till bostadsrätt och således komma in på bostadsmarknaden så kan det vara ett bra steg att ta nu.

Är det läge att köpa?

Vi tycker absolut att det är läge att köpa nu, efter de ränteökningar som varit har marknaden stagnerat och håller sig därefter. Priserna på marknaden idag är lägre än hur det har sett ut tidigare, såklart p.g.a. rådande omständigheter men vill man komma in på bostadsmarknaden så tycker vi att det är god tid att göra så nu.

Hur bör man tänka för att sälj/köp ska ske i synk på ett bra sätt?

Det första du ska göra är att ta kontakt med en mäklare, denne kommer funka som ett bollplank och kan enkelt guida dig genom processen. För att synka sin försäljning med sitt köp så är det av största vikt att förbereda sin nuvarande bostad så mycket du kan. Då du inte vet NÄR du kommer hitta ditt nästa boende så vill du inte stå i en situation där du budar på ditt nya boende, stämmer av med banken om lån, stylar och fotar din nuvarande bostad samt planerar för visningar. Det kommer bli för stressigt och processen kommer aldrig bli optimal. Håll därför dialog med mäklaren, gör klart det som går att göra klart och låt mäklaren samla spekulanter till dig. Förberedelse är A och O.

Ska man bara kolla på Hemnet eller är det värt att kontakta en mäklare?

Det är såklart alltid klokt att kontakta en mäklare som säljer i området för att fiska upp eventuellt framtida försäljningar. Nu när marknaden ser ut som den gör väljer många att just förbereda sina bostäder, vilket vi rekommenderar starkt. Men alla publicerar inte sina bostäder på Hemnet i första skedet utan de väljer att publicera på sin egen hemsida samt på andra marknadsplatser så som Boneo och Booli. Boneo är en bra bostadsportal som samlar alla kommande försäljningar och du får således chansen att komma före i ett köp när du hittar något av intresse.

DSC 9268 U0A9032 2000

Vågar man köpa innan man sålt i dessa tider?

Självklart kan du hitta ditt drömboende före du har sålt din nuvarande bostad, och har du haft dialog med banken om att du får köpa innan du säljer så är valet såklart ditt. Däremot får du även beakta att du kan få mindre pengar för ditt nuvarande boende än vad du räknar med, samt att du kanske blir tvungen att sälja för oavsett pris när tiden blir knapp eller tillträdet börjar närma sig.

Klokast att sälja eller köpa först?

Att sälja först gör att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med inför ditt nästa köp, du behöver inte oroa dig för att sälja till vilket pris som helst och kan enklare budgetera. Däremot får du efter en försäljning kravet att hitta något nytt att flytta till, vilket kan vara svårt. Säljer och köper du i någorlunda samma tidsram så slipper du oroa dig för osäkerheten av snabba upp eller nedgångar på marknaden. 

Vad ska man tänka på om man ska köpa först?

Nummer ett är ju såklart att ta kontakt med banken och se vilket upplägg som är det bästa, vilken budget du har. Därefter kan du antigen kontakta en lokal mäklare alternativt söka på respektive sidor (Hemnet, Boneo, Booli osv). Vill man köpa först är det såklart viktigt att läsa igenom all fakta om bostaden du är intresserad av noga, gå igenom vilka kostnader som faller på bostadsinnehavarna respektive föreningen. Samt se över den informationen som mäklare och föreningen tillgodoser. Därefter är det viktigt att läsa igenom årsredovisningen, se vad föreningen har planerat för underhåll samt se hur föreningen faktiskt mår rent ekonomiskt. Sist men inte minst gå på visning, upplev bostaden, uppfyll din undersökningsplikt så du inte behöver ramla över skador du missat i ett senare skede. Därefter kan du räkna baklänges och se om bostaden faller inom din budget.

Hur ska man tänka kring energiförbrukning och driftkostnader?

Då kostnad för såväl el, olja och gas är högre än normalt är det viktigt att se över bostadens förbrukning för månad till månad samt helår.
Detta för att du skall kunna budgetera för just dina utgifter. Då priset är högre än normalt kan det påverka ditt lån i längre utsträckning för att din kalkyl skall hålla.

Är det värt att renovera köket inför försäljning?

På denna marknad när såväl räntan samt ovisshet jagar våra kunder så kan en fullständig köks-renovering vara svår att få igen rent ekonomiskt (beroende på säljarens förväntningar). Är köket i så pass dåligt skick att de känns ofräscht eller fall-färdigt kan det såklart vara en idé för att få det funktionellt, men många av våra köpare har visst intresse för att renovera köket själv och således sätta sin egna prägel. Så att fräscha upp det med ”enklare” medel kan vara klokt, beroende på skick. Men inte att total-renovera det.

Mäklare Och Kunder

Är det värt att renovera mindre saker innan försäljning?

Lättare renovering för att förbättra bostadens standard och ge ett härligare och mer välkomnande yttre är alltid välkommet. Det är ofta inte stora kostnader att exempelvis måla väggar eller tapetsera och det får bostaden att upplevas som fräschare (välj gärna färg och tapet med omsorg och skippa delfinerna).


Vad ska man se till att få reda på av säljaren innan man flyttar in?

Säljaren bör och skall informera köparen om de fel eller brister som denne vet om eller känner till för att fullgöra sin upplysningsplikt, däremot är det av större vikt att köparen också går igenom bostaden noggrant INNAN köp för att på så vis uppfylla sin undersökningsplikt. Viktigt att komma ihåg att det som kan hittas/upptäckas som ett fel eller brist under en visning inte kan anses som ett dolt fel. Så undersök noga.

 

Text skriven av Felix Zidaric, Fastighetsmäklare Södermalm.